12-06-2020

5 TED Talks over leren en motiveren

Wat mij altijd helpt als ik me weer eens verdiep in een onderwerp, is lekker luisteren en kijken naar mensen die met dezelfde dingen bezig zijn als ik. En daar zijn TED Talks natuurlijk perfect voor. Daarom nu, zo vlak voor het weekend, vijf TED Talks van sprekers die gaan over leren en motiveren! Ik ben benieuwd wat je ervan denkt!

We beginnen met …. 

Forget what you know – Jacob Barnett    

Jacob heeft een boodschap voor iedereen die iets doet met leren, op welk gebied dan ook. Hij is ervan overtuigd dat we moeten stoppen met leren. Zo, lekker radicaal en ook niet helemaal waar. Jacob vindt niet dat we moeten stoppen om het stoppen, maar om ruimte te maken voor verwerken, denken en creëren. 

Hij stelt dat je alleen iets nieuws kan creëren, als je je volledig onderdompelt in wat je geleerd hebt en hoe je dat kan toepassen. Hij illustreert dat bijvoorbeeld met een voorstelling van Einstein die tennis speelt op een trampoline, wat natuurlijk een hilarisch beeld is. 

Kijk de hele video hier

The revolution of self-directed learning –  Sean Bengry     

Sean vertelt je het verhaal van zijn zoontje die geleerd heeft hoe je loom-armbandjes moet maken, misschien ken je ze nog. Hij keek naar hoe anderen het deden en haalde een armbandje uit elkaar. De vrouw van Sean wilde ook meedoen en leerde het zichzelf door YouTube-filmpjes te kijken. 

Als je een baan krijgt, moet je ineens in je eentje leren. Er zijn wel mensen die je helpen, zoals bij HR, maar er is geen leraar meer zoals vroeger op school. Je moet ineens laten zien hoe goed je iets kan. Dus je stuurt een vraag per e-mail, je krijgt een antwoord, en klaar. Maar wat zou er gebeuren in het leerproces als je die vraag op social media zou zetten? 

Dat leer je hier

Stop trying to motivate your employees  – Kerry Goyette     

In een team, groep of klas wil je een gezonde omgeving creëren. Onze hersens willen verbindingen aangaan met anderen, dus die anderen moeten onze goede gewoonten ondersteunen. Onze hersens zullen nooit optimaal functioneren als we niet in een gezonde groep mensen zijn. 

Als je iets wilt bereiken, is het dus belangrijk dat je zorgt voor een veilige leeromgeving. Dus als jij een Charlie Sheen in je groep hebt, wat denk je dan dat dat doet met de meest gemotiveerde deelnemers?

Klik hier voor deze fascinerende speech over motivatie, ambitie en verantwoordelijkheid. 

Learning styles & the importance of critical self-reflection  – Tesia Marshik    

Toen ik op de lerarenopleiding zat, werden mijn lesformulieren beoordeeld op het inspelen op leerstijlen. Elke keer weer: speel je wel in op de verschillende leerstijlen? Dat moet, want dan leren je leerlingen beter. 

Stop hou op. Leerstijlen bestaan niet. Lekkere clickbait he? Kijk toch maar even.

The Power of a Mind to Map –  Tony Buzan     

Think intelligently about intelligence. Als je meer wilt weten over mindmaps, verbeelding en associaties, dan is Tony je man. Met een prachtig voorbeeld laat hij je zien hoeveel winst een mindmap je in slechts één uur oplevert. 

De mindmap is trouwens (vind ik) echt een van de beste manieren om je deelnemers actief na te laten denken. Dus voila, die krijg je gewoon van me!

 

 

Leren is zo interessant, vind je niet? Maar ik snap ook dat het soms een beetje overweldigend is. Zo veel onderwerpen om over te praten!

Ik ben benieuwd welke overlap jij ziet in deze Talks of welke je het meest inspirerend vond. Laat je het weten?

Link-in-bio-lunadea

Lotte Brouwer

Hier in 2 of 3 zinnen wat lezers van jouw blog kunnen verwachten. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

Ontdek de Get Lots Pop-Up School!

Hier kunnen we nog een CTA plaatsen naar jouw Pop-Up School. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. 

Zullen we even bellen om te kijken wat jouw grootste obstakel is?

We beloven dat we niet in je pijnpunten gaan zitten poeren. We kijken alleen of we een match zijn en waar we jou je tijd terug kunen geven!