Als je besloten hebt WAT je jouw deelnemer wilt gaan leren (lees het blog daarover hier), dan kan je gaan bedenken HOE je jouw content het beste over kan brengen. Dit vind ik zo ongeveer het leukste van het hele proces. Lekker samen aan de slag met bulten Post-its en dan alles plannen en structureren! Als je daar minder enthousiast over bent, dan kan dit een fase zijn waarin je licht overrompeld (of zwaar overrompeld) raakt en waarin je toch echt wel stress voelt. Met niks beginnen en daar een mooie cursus uit zien te krijgen is niet gemakkelijk!
This is how we do it!
1 Breng je modules in kaart
Als het goed is, weet je wat de voor en na is van je deelnemer. Je kent de huidige situatie en je weet waar je haar naartoe wilt brengen. Als ik een cursus op ga bouwen, verdeel ik die transformatie in losse onderdelen.
Je gaat dus eerst zichtbaar maken wat jouw deelnemer van VOOR naar NA brengt. Dit is jouw eigen, unieke methode: de manier waarop jij te werk gaat. Zorg dat je het overzicht houdt en bedenkt wat echt de basisonderdelen zijn van jouw cursus. Je kan hier ook al na gaan denken over de structuur en de techniek, bijvoorbeeld bepaalde online tools die je wilt gebruiken.
Iedereen die mij een beetje kent weet al wat ik nu ga zeggen: ik gebruik dus heel graag Post-Its. Daarmee kan ik gemakkelijk ideeën groeperen en verschuiven!
2 Verdeel elke module in stappen
Als ik het overzicht van modules gemaakt heb, doe ik eigenlijk hetzelfde nog een keer binnen elke module. Ik stel telkens vast wat het doel is van die module, en welke stappen mijn deelnemer moet zetten om dat doel te behalen. Daarbij bepaal ik ook wat een logische volgorde is.
Als je dat lekker met Post-its doet, ziet dat er ongeveer zo uit.
3 Keihard brainstormen
Je hebt dus nu een overzicht van je modules en van de lessen die daaronder hangen. Je mag nu eindelijk de details induiken. De meeste mensen vinden dit fijn, omdat dit de plek is waar ze echt hun ei kwijt kunnen.
De volgende vragen kunnen je helpen om duidelijk te krijgen wat je nodig hebt:
- Welk proces volg je zelf als je deze activiteit uitvoert / stap doorloopt?
- Wat is de belangrijkste vaardigheid die je inzet als je dit doet?
- Welke kennis en feiten moet iemand hebben om dit proces te volgen?
- Wat zijn de basisprincipes voor succes
- Hoe verliep jouw eigen reis met dit onderwerp?
Met deze vragen kom je echt tot de kern van de WAT en de HOE, en tegelijk besteedt je ook aandacht aan de WAAROM van je content. Als jij zorgt dat deze informatie een plek krijgt in je cursus, dan weet je zeker dat je deelnemer er zelfverzekerd doorheen gaat en dat ze ook kan toepassen wat je haar leert!
4 Je cursus opbouwen
In de brainstorm bouw je een hele gedetailleerde invulling van je cursus. Dit kost best veel tijd, maar ik doe dit altijd lang en zorgvuldig. Je krijgt deze tijd namelijk weer terug als je jouw materialen gaat maken. Je weet immers al precies wat je waar nodig hebt!
Na het brainstormen maak ik een overzicht van wat mijn slidedeck of mijn video’s gaan worden. Daarnaast noteer ik bulletpoints met de belangrijkste informatie. Dat ziet er ongeveer zo uit:
Met de knop hieronder kom je bij een invulbaar document met dit template erin. Je kan dat, zonder je e-mail achter te laten, zo downloaden en gebruiken!
5 Voeg werkbladen en bonussen toe
Zoals je in het voorbeeld kan zien, noteer je hier ook welke werkbladen en bonussen je nodig hebt. Noteer kort wat het doel is van het werkblad en hoe het eruit zal zien.
Je hebt nu dus een hele gedetailleerde weergave van je cursus. Je kan deze kapstok al in jouw programma naar keuze zetten en zo zien hoe het eruit gaat zien. Let wel op dat je nu niet blijft hangen in het schrijven van content en het mooi maken van alle dingen. Dit gaat om overzicht!
Optioneel: valideren
Deze stap is niet verplicht, maar het kan een goed idee zijn om een buitenstaander vragen om eens naar je opbouw te kijken. Let hierbij wel op wie je kiest: je wilt iemand waar je eerder mee gewerkt hebt, of iemand die jouw ideale klant zou kunnen zijn. Zij kunnen je helpen met kijken of je belangrijke onderdelen vergeten bent, of dat je juist te veel content aandraagt.
Zo heb je dus in vijf stappen de opbouw van je cursus op papier en misschien zelfs al in het programma dat je wilt gaan gebruiken! Ik hoop dat je er iets aan hebt, en ik ben benieuwd waar jij verder tegenaan loopt tijdens het ontwikkelen van je cursus!