08-08-2019

DORP 2019: mijn drie belangrijkste lessen

Van 15 tot 21 juli was ik coach in een bijzondere microsamenleving: DORP 2019. In deze blog leg ik je uit hoe design thinking een rol speelde tijdens DORP en wat ik daar als coach van geleerd heb.
Van 15 tot 21 juli was ik coach in een bijzondere microsamenleving: DORP 2019. In deze blog leg ik je uit hoe design thinking een rol speelde tijdens DORP en wat ik daar als coach van geleerd heb.

Wat is DORP?    

In DORP werken multidisciplinaire teams van studenten en young professionals samen met een coach aan circulaire en duurzame uitdagingen. In vijf dagen maken ze een prototype voor het probleem van een echte opdrachtgever. Hierbij krijgen ze hulp van een coach, een expert, de DORP facilitators en de andere Dorpelingen. De teams lopen met elkaar het Design Thinking proces door. Elke dag krijgen ze een workshop van een specialist uit een van de fases: define, empathize, ideate, prototype, test. De informatie die ze daar ophalen, kunnen ze gebruiken om verder te werken aan hun eigen project.

De uitdaging    

De Jong’s IJs is een van de duurzaamste ijsmakers in Noord-Nederland. Ze verkopen ijs in supermarkten, maar ook op festivals als Lowlands en North Sea Jazz. De uitdaging tijdens DORP was het ontwikkelen van een ijscokar die zijn eigen energie op kon wekken. Nu worden de karren nog aangesloten op de aggregaten van de festivals, maar dat past niet zo lekker aan bij de duurzaamheid die De Jong nastreeft. Hij benaderde DORP met de vraag of daar een oplossing voor kon komen.

Wil je meer weten over duurzaamheid en circulariteit bij De Jong’s IJs? Check dan even de website!

Mijn taken    

Mijn rol tijdens DORP was coach en facilitator. Elke dag begon met een facilitatorsoverleg. Hier bespraken we de voortgang van onze teams en de verwachtingen voor die dag. Aan het eind van de middag deden we dit weer, een soort check-up. Daarnaast had ik elke dag een coachmoment met mijn team. Hierin bespraken we lopende zaken en de voortgang. We bespraken elke dag wat er opgeleverd moest zijn om zo goed mogelijk mee te kunnen draaien in de workshop van de volgende ochtend. Tot slot was ik krijtstiftverschaffer, cheerleader, ruimtegever, M&M’s brenger, cadeautjesregelaar en schouder om op te leunen. Dat brengt me op de eerste les die ik leerde.

Onderschat niet hoe intensief een week kan zijn    

De eerste les die ik leerde, is dat een design sprint in een innovatielab als DORP behoorlijk intensief is. De Dorpelingen komen op zondagavond aan en het grootste deel slaapt vanaf dat moment samen op de camping. Ze zien elkaar zodra ze wakker worden en totdat ze naar bed gaan. Ze durven samen te knopen door te hakken en risico’s te nemen, wat vreselijk belangrijk is voor het ondernemerschap tijdens DORP. Mijn bewondering voor de deelnemende young professionals is groot. Ze kennen zichzelf goed en zijn niet bang om voor zichzelf op te komen. Ze nemen op tijd afstand van elkaar of van het project en kiezen dan even voor zichzelf. Ik geloof dat die tijd voor jezelf nemen essentieel is voor het volbrengen van een week als deze.

Het gevoel van ‘samen’ kan heel snel ontstaan    

De meeste Dorpelingen kennen elkaar niet als ze aankomen op de camping. Ze hebben elkaar misschien op de Kick Off gezien, maar dat was het. Tijdens DORP ontstaan er banden die je met geen mogelijkheid zou kunnen forceren. Dorpelingen passen op elkaar, helpen elkaar en komen voor elkaar op.

In design sprints werken    

Tot slot de belangrijkste les: design thinking, ook in sprintvorm, werkt. Voor elk project is een prototype ontwikkeld en getest. Team Circulaire IJscokar heeft binnen vijf dagen de missie volbracht: een ijscokar die volledig zelfvoorzienend kan draaien. De kar heeft zonnepanelen die stroom opwekken en die stroom kan ook worden opgeslagen. Daarnaast is een sociaal, interactief element toegevoegd: fietsen voor je ijsje. Naast de kar stond een spelletjestafel met een hometrainer. Door tegen elkaar te spelen terwijl je aan het fietsen bent, lever je extra stroom. Hierdoor kan de kar ook ‘s avonds of op bewolkte dagen draaien. Tot slot heeft het team het energieverbruik van de ijscokar met 80% terug weten te brengen door de binnenkant van de vriezer effeciënter in te delen en te isoleren.

Onderschat niet hoe intensief een week kan zijn    

De hamvraag is natuurlijk of onze opdrachtgever tevreden was met het prototype. Ik denk dat je het antwoord al kan raden: meer dan. Het prototype zag er natuurlijk niet heel mooi uit en was ook arbo-technisch niet verantwoord omdat het ijsmeisje op een opstapje moest staan.
In september wil De Jong’s IJs verder met de ontwikkeling van de ijscokarren. Door Tesla-accu’s te gebruiken wordt de kar weer lager en ze werken ook langer. Half 2020 hoopt De Jong vijf energieneutrale karren in bedrijf te hebben.

Ben ik zelf tevreden? Absoluut, ik ben apetrots op mijn team. Ik heb vreselijk veel nieuwe mensen leren kennen en hartstikke veel geleerd op het gebied van Design Thinking en ideation. En niet onbelangrijk, ik heb verschrikkelijk veel plezier gehad.
Het was prachtig om te zien wat deze mensen allemaal hebben weten te bereiken in zo’n korte tijd. Als je dit vergelijkt met regulier onderwijs hebben ze ook maar weinig begeleiding gehad, maar toch heeft iedereen de opdracht volbracht. Denk daar maar eens aan de volgende keer als iemand zegt dat iets niet kan of niet gaat lukken!

Meer lezen? Klik dan hier voor de blog van De Jong’s IJs of hier voor het artikel in het Friesch Dagblad!

Link-in-bio-lunadea

Lotte Brouwer

Hier in 2 of 3 zinnen wat lezers van jouw blog kunnen verwachten. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

Ontdek de Get Lots Pop-Up School!

Hier kunnen we nog een CTA plaatsen naar jouw Pop-Up School. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. 

Zullen we even bellen om te kijken wat jouw grootste obstakel is?

We beloven dat we niet in je pijnpunten gaan zitten poeren. We kijken alleen of we een match zijn en waar we jou je tijd terug kunen geven!