08-07-2023

Ontdek Je Unieke Online Cursus Onderwerp: Van Passie naar Profit

Je hoort en leest het overal online: maak van je passie een online cursus. Easy. 

Maar wat nou als je niet goed weet wat je passie is? Of wat als je meerdere passies hebt? Welk onderwerp kies je dan? 

In deze blog ontdek jij je unieke online cursus onderwerp!

1 Identificeer je passie 

Ik kan hier een heel verhaal ophangen over hoe je dat doet, maar ik ben learning experience designer en geen coach. Ik geloof heel sterk in wat Mark Manson, de auteur van The Subtle Art of not Giving a F*ck stelt: 

Je hebt je passie al gevonden. Je weet al wat het is. Je Googlet ernaar, je lees en luistert erover, maar je kiest er nu nog voor om het te vermijden. Ik weet niet waarom je dat doet, dat is wederom de rol van een andere professional. 

Het probleem, zegt Manson, zit veel meer in perceptie en acceptatie van je passie: “Wat zullen ze hier allemaal wel niet over denken? Dit is toch niet realistisch? Hier kan ik toch geen geld mee verdienen?”

Het probleem zit dus niet in je passie, maar in het acteren op die passie. De keus maken om er iets mee te gaan doen. Vaak is die passie voor ondernemers (een onderdeel van) het werk dat ze doen in hun bedrijf. 

Dus als ik je hier iets mee mag geven als actiestap, dan is dit het: houd eens een tijdje bij waar je nou echt superblij van wordt. Waar heb je de laatste tijd vaak op gezocht op Google? Welke boeken heb je het laatst gekocht? Welke podcasts luister je, of YouTube video’s kijk je?

2 Jouw kennis en ervaringen 

Welk onderwerp je ook kiest, wat je passie ook is: de kans is heel groot dat er al een online cursus over is (en vaak wel meerdere). Je snapt hier hopelijk gelijk dat het dus geen zin heeft om een online cursus te maken zoals ‘die ander’ het gedaan heeft. Dat is er al en jij bent die persoon niet.  

Er moet dus iets zijn waarin jij anders bent, en dat is er absoluut. Jouw kennis, jouw ervaringen, jouw visie. Dat zijn de dingen waarmee jij je (hopelijk) onderscheidt. Dat betekent wel dat je hier uitgesproken over moet zijn. 

Vind je dit lastig? Snap ik wel, dus ik heb een 3-stappenplan voor je 

Stap 1: Creëer je Kenniskaart

Begin met het maken van een “Kenniskaart”. Dit is een visuele weergave van alles wat je weet en kan. Je kunt beginnen met grote categorieën zoals “Bloggen”, “Schrijven”, “Online cursussen maken” en dan kleinere, specifiekere onderwerpen onder deze categorieën toevoegen. Deze kaart kan je helpen om het grotere geheel van je kennis te zien en om gebieden te identificeren waar je bijzonder sterk in bent.

Stap 2: Duik in je levensverhaal

We hebben allemaal een uniek levensverhaal dat bijdraagt aan onze kennis en ervaring. Neem de tijd om je levensverhaal op te schrijven – inclusief je achtergrond, opleiding, werkervaring, hobby’s, reizen, en persoonlijke ervaringen. Zoek naar ervaringen die je kijk op je vakgebied hebben gevormd, of waar je bijzondere inzichten of vaardigheden hebt opgedaan. Focus op hoofdlijnen, je bent (nog) geen boek aan het schrijven! 

Stap 3: Doe de “Enige Ik..” oefening 

Pak een papiertje of notitieboekje en schrijf een zin op die begint met “Ik ben de enige die…”. Vul de zin aan met iets dat echt uniek is voor jou en jouw ervaring. Bijvoorbeeld, “Ik ben de enige programmeur die ook een professionele circusartiest is geweest”, of “Ik ben de enige voedingsdeskundige die ook ervaring heeft met bergbeklimmen”. Deze unieke combinaties van vaardigheden en ervaringen kunnen je helpen om je te onderscheiden en unieke cursussen te creëren.

Let me know of dit hielp! 

3 Doe marktonderzoek

Unpopular opinion: de manier waarop in de wereld van online cursussen marktonderzoek wordt gedaan, is echt schokkend. 

Een paar polls en een vragensticker plaatsen op social media is. niet. genoeg. 

Zou jij gaan vissen in een vijver als je niet weet of er überhaupt vis in zit? Of als je denkt dat het eventueel mogelijk zou kunnen zijn dat er een vis is?

Door je marktonderzoek dieper te laten gaan, kun je checken of er vraag is naar dat wat jij wilt gaan maken. Er zijn allemaal online tools die je daarvoor kunt gebruiken (zoals AnswerThePublic, en onderschat ook het inzetten van ChatGPT niet), of je kunt hier de gids De Kracht van Data aanschaffen als je dit gedegen wilt doen.

Het begrip van je doelgroep is de sleutel op het slot: je wilt precies weten welke problemen jouw publiek heeft en hoe jouw passie en expertise daarbij kan helpen in een online cursus.

Put it all together: je connectiecanvas

Dit is een oefening waarbij je een groot vel papier of een digitaal canvas verdeelt in drie delen: Passie, Unieke Kennis en Ervaring, en Doelgroep Behoeften.

  1. **Passie**: Gebruik de eerder genoemde technieken om je passie(s) te identificeren. Schrijf deze passies in het eerste deel van het canvas.
  2. **Unieke Kennis en Ervaring**: Maak je Kenniskaart, duik in je levensverhaal en doe de “Enige Ik” oefening. Schrijf de belangrijkste inzichten op in het tweede deel van het canvas.
  3. **Doelgroep Behoeften**: Voer je marktonderzoek uit om de behoeften en wensen van je doelgroep te identificeren. Schrijf deze in het derde deel van het canvas.

Nu heb je een visueel overzicht van je passie, je unieke kennis en ervaring, en de behoeften van je doelgroep. 

De volgende stap is om verbanden te leggen tussen deze drie delen. Trek lijnen tussen elementen uit verschillende delen die op een natuurlijke manier bij elkaar passen. 

Dit zou je moeten helpen om een duidelijk beeld te krijgen van welke online cursus je zou kunnen creëren, die zowel gebaseerd is op je passie en unieke kennis en ervaring, als die voldoet aan de behoeften van je doelgroep!

Als je klaar bent om verder te gaan, kan je hier lezen HOE je jouw online cursus gaat maken.

TL;DR   

Deze blog helpt startende online cursusmakers om hun passie te identificeren, hun unieke kennis en ervaring te begrijpen, en de behoeften van hun doelgroep te onderzoeken. 

  • Door Mark Manson’s perspectief te volgen, wordt duidelijk dat je passie vaak dichterbij is dan je denkt. 
  • Een 3-stappenplan helpt je om je unieke vaardigheden en ervaringen te ontdekken. 
  • Vervolgens wordt het belang van grondig marktonderzoek benadrukt, en wordt een ‘Verbindingscanvas’ geïntroduceerd om de link te leggen tussen je passie, je unieke skills, en de behoeften van je doelgroep. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van de online cursus die je zou kunnen creëren.
Link-in-bio-lunadea

Lotte Brouwer

Hier in 2 of 3 zinnen wat lezers van jouw blog kunnen verwachten. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

Ontdek de Get Lots Pop-Up School!

Hier kunnen we nog een CTA plaatsen naar jouw Pop-Up School. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. 

Zullen we even bellen om te kijken wat jouw grootste obstakel is?

We beloven dat we niet in je pijnpunten gaan zitten poeren. We kijken alleen of we een match zijn en waar we jou je tijd terug kunen geven!