10-01-2022

Zo overwin je de grootste roadblock van course creators

Een van de leukste dingen van online ondernemen en social media vind ik de mogelijkheid om te connecten met allerlei verschillende mensen. Ik spreek filmmakers, advocaten, healers, hormooncoaches, fitness experts, schrijvers en al die gesprekken geven me nieuwe inzichten. 

Ze moedigen me ook aan om jouw uitdagingen op een dieper niveau te begrijpen, zodat ik echt high value content aan je kan overbrengen. 

In die gesprekken hebben we het natuurlijk ook over wat ik doe, en de reacties zijn in elke sector vrijwel unaniem: 

*tromgeroffel*

“Oh dat wil ik ook zo graag, maar ik heb gewoon geen tijd”

  • Ik heb geen tijd om mijn online programma op te starten 
  • Ik heb geen tijd om mijn online programma af te maken 
  • Ik heb moeite met tijdmanagement om content te maken, om een plan te maken, om content te ontwikkelen, marketing te doen, verkopen te doen- eigenlijk geen tijd om dat ding af te maken en te lanceren. 

Je herkent het vast. Het gevoel dat je gewoon echt de tijd niet bij elkaar gaat scharrelen om je programma te maken. 

Niks om je voor te schamen. Het is ook oprecht een uitdaging, maar gelukkig zijn er een paar handige dingen die je gelijk kan gaan doen om je tijd strategisch te besteden.

Hieronder vind je de beste tips van mijn klanten en mij, allemaal verkregen door trial and error #pijnlijk 

Gebruik de tijd die je hebt    

Een groot deel van het ontwikkelen van je online cursus is tijd opzij zetten:

dedicated time (#getlotscontentday)

Dit hoeft echt niet gelijk een hele dag te zijn, zeker niet als je kiest voor een instapcursus. Maar het inplannen van tijd en je daaraan houden werkt gewoon heel lekker. En zeg eerlijk: een content uur of twee klinkt ook gewoon niet zo lekker 😉

1 – Plan het in

Ja dat zei ik al, maar het is echt heel belangrijk.

2 – Ga ergens anders heen

Dit werkt niet voor iedereen, maar ik merk dat het mij helpt als ik mijn creatieve proces verplaats naar een andere plek. Ik ben dan gewoon veel productiever, zelfs als ik even twee uurtjes in een koffietent ga zitten. 

3 – Doe de grote lijnen eerst (en zo veel mogelijk achter elkaar)

Laat het fine tunen en afbeeldingen maken (Canva Canva Canva) even achterwege. Het hoeft niet netjes gelijk, als je maar begint. Plus, als je steeds switcht in werkzaamheden gaat dat gewoon ten koste van je focus en flow. Probeer je werk zo veel mogelijk te batchen.

 4 – Als niks meer werkt, Pomodoro dan!

Zelfs als je dit gaat doen zoals ik je net verteld heb, gaat je uitstelgedrag de kop op steken. Wat een ellende. Als mij dat gebeurt, neem ik drastische maatregelen. 

Ik schakel over naar Chrome en stel BlockSite in (een gratis Chrome extensie). Ik blokkeer alle tijdvretende websites (zoals social media, e-mail en ook mijn eigen website). Daarna verdeel ik wat ik ga doen in blokjes van ongeveer 20 minuten. Ik stel een timer in en GO!

Maak duidelijke keuzes     

Je hebt het druk, snap ik helemaal. Je wilt dus bewust en intentioneel omgaan met je tijd. Om dat te doen, helpt het om een stap terug te doen en te bepalen wat echt belangrijk voor je is.

Maak een lijst met alle dingen waar je nu tijd aan besteedt. Beoordeel daarna hoe een online programma in dat plaatje past. Als je programma een hoge prioriteit heeft maar je besteedt meer tijd aan andere dingen, dan is dit het moment om te bepalen waar je kan besparen op die activiteiten met minder prioriteit.  

Een tijd geleden las ik het boek Deep Work van Cal Newport. Toen de nieuwe lockdown aangekondigd werd, heb ik het er weer bijgepakt want looooord wat is het lastig om Deep Work te doen als er allemaal (mini-)mensen om je heen zijn.. 

Deep Work is je échte werk. Het werk waarbij je brein piept en kraakt als je er volledig gefocust mee bezig bent. Deep Work zorgt voor nieuwe waarde, het verbetert je vaardigheden en het is lastig om het steeds te herhalen. 

Hier tegenover staat Shallow Work, alle andere dingen. E-mails, social media checken, basic informatie delen. De weg van de minste weerstand. Jij leest dit nu en je steekt er misschien wat van op, maar het is Shallow Work. 

Doe nu even een check voor jezelf en kijk naar je activiteiten. Hoe was de verhouding tussen Deep Work en Shallow Work?

Maak een bewuste keus voor je Deep Work:

  • Plan je week en je doelen  
  • Wijs een Deep Work plek aan
  • Blokkeer je tijd en bewaak die met je leven 
  • Claim je recht op Deep Work
  • Gebruik wandelingen om productieve meditatie te doen

Lekker potje dagdromen    

Dit klinkt misschien een beetje gek, want je wilde juist hard werken aan je online programma, toch? Dit is een VET belangrijk onderdeel van creativiteit. Gun je brein de tijd om af te dwalen. 

Je kent het vast wel: je staat onder de douche, je bent aan het wandelen, je zit op de bank je onnoemelijk te vervelen, je wordt midden in de nacht wakker en BAM! Ineens is het er – je beste idee in the history of ever.   

Een tijdje geleden zat ik in een Clubhouse room van Chris Do (@thechrisdo) en Nicoline Douwes Isema (@thinkinginyoursleep). De room ging over de wetenschap achter dromen en hoe je slaap/dromen kan gebruiken om je creativiteit te boosten. Nicoline wees de luisteraars op een modus die je waarschijnlijk kent, maar waarvan je niet wist dat het een naam had: je default mode network. 

Je weet waarschijnlijk dat er gebieden in je hersens oplichten als je ergens aan werkt. Het Default Mode Network is een systeem van verbonden gebieden in je brein dat juist verhoogde activiteit laat zien als je NIET gefocust bent op wat er om je heen gebeurt. 

Je DMN is op haar best als je bezig bent met zaken als dagdromen, reflecteren, of andere perspectieven innemen. En precies dat is wat je enorm gaat helpen met creatief denken. Je DMN kan er zomaar voor zorgen dat er ideeën boven komen die anders niet binnen waren gekomen. En let op: je bent hier dus wakker, maar je DMN kickt ook in als je slaapt. Je brein is nooit uit, je mag alleen leren om de signalen uit je DMN te vertalen naar je ‘wakkere wereld’.

En over dat binnenkomen he… Dat klinkt een beetje alsof je ideeën downloadt uit het universum. Vet hip, maar dit is echt geen nieuw denkbeeld. Wist je dat in het oude Griekenland en Rome, dat mensen helemaal niet geloofden dat creativiteit uit de mens kwam? Ze geloofden dat creativiteit een soort goddelijke ziel was die tot je kon komen op bepaalde momenten. 

Best een fijne gedachte. Nieuwe ideeën zijn overal en ze zijn beschikbaar voor jou, je hoeft ze alleen toe te laten. En een fijne bonus: deze oldskool denkwijze zorgt er ook voor dat je jezelf kunt loskoppelen van de resultaten van je werk. Het idee was immers sowieso niet van jou…

Check deze TedTalk van Elizabeth Gilbert als je haar hierover wilt horen vertellen, zij kan dat veel beter dan ik. 

Nu is het jouw beurt     

Hoe kan jij deze tips toepassen om je tijd te gebruiken voor het maken van dat online programma dat je in je hebt? 

Een roadblock openbaart zich meestal niet direct als roadblock. Meestal klinkt het eerder als een oprecht en valide bezwaar, maar het eindresultaat is hetzelfde: je gaat niet creeren en dus ook niet groeien. 

Het erkennen van de roadblock ‘geen tijd’ is een essentiele eerste stap om in actie te komen als je het gevoel hebt dat je vastgelopen bent. Het gaat je ook helpen als je besluit om hulp te zoeken bij de ontwikkeling van je programma, want je zult echt zelf nog werk moeten doen. 

Ps: MOOI! Nu we het over die olifant in de kamer gehad hebben… 

Op 4 februari start de volgende ronde van Plan to Phenomenal Program, het groepsprogramma dat ik speciaal ontwikkeld heb om te zorgen dat jij jouw online programma nu ECHT gaat maken en lanceren. 

Je leest hier alles en je kan je direct aanmelden!

 

Link-in-bio-lunadea

Lotte Brouwer

Hier in 2 of 3 zinnen wat lezers van jouw blog kunnen verwachten. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

Ontdek de Get Lots Pop-Up School!

Hier kunnen we nog een CTA plaatsen naar jouw Pop-Up School. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. 

Zullen we even bellen om te kijken wat jouw grootste obstakel is?

We beloven dat we niet in je pijnpunten gaan zitten poeren. We kijken alleen of we een match zijn en waar we jou je tijd terug kunen geven!