Ik praat nu al een paar jaar met mensen over de mogelijkheden van een online component in hun onderneming. Het gebeurde vrij regelmatig dat iemand dan iets zei in de richting van “Oh inspirerend joh, maar dat werkt niet voor mijn bedrijf/klanten, want ……. (vul hier een reden naar keus in).
Toen kwam de pandemie en die veranderde alles. Mensen realiseerden zich dat ze soms hun hele verdienmodel kwijt waren. Paniekvoetbal nam het over en online cursussen kwamen als paddenstoelen uit de grond. Plotseling leek die online wereld toch niet zo gek en we bleken flexibeler en creatiever dan we dachten.
In veel gevallen bleven de resultaten uit en doken die eerdere overtuigingen weer op: “Zie je wel, dit werkt niet voor mijn bedrijf”. En inderdaad, one size fits all cursussen werken voor veel bedrijven niet, en zeker niet voor hun klanten.
In deze blog wil ik een stappenplan met je delen waarmee jij een online cursus maakt die WEL aansluit bij jouw klanten en die je klant WEL bij het resultaat brengt. Geloof me, het kan en het is echt niet vreselijk moeilijk. Het vraagt alleen wel wat meer werk van je dan de gemiddelde marketeer je zal zeggen 😉
Let op: het is echt belangrijk dat je hierin geen stappen overslaat. Beloofd?

bepaal de ideale deelnemer voor jouw online cursus
Wees hierin zo specifiek mogelijk en focus je op menselijkheid, niet op ‘cijfertjes’.
De leeftijd van je deelnemer is minder interessant dan het probleem waar deze mee worstelt en de manieren waarop dat probleem zich openbaart. Maak voor jezelf inzichtelijk welk obstakel je ideale deelnemer tegen is gekomen, en hoe dat eruit ziet en voelt.
Als je dit goed aanpakt, wordt ook het onderwerp van je online cursus zichtbaar. Het kan dus goed zijn dat dit een ander onderwerp is dan je eerder had bedacht. Dat is alleen maar mooi, want je weet nu in elk geval dat je een echt probleem oplost.
zet de kapstok voor jouw online cursus op
Als je weet wat het probleem is dat je op gaat lossen, kan je hier een kapstok omheen bouwen. Bepaal welke stappen essentieel zijn voor je deelnemer om uit te komen bij de oplossing van dat probleem. Dit zijn je modules.
Probeer jezelf te beperken tot 3-5 stappen. Zo raakt je deelnemer niet overrompeld, en blijft het proces ook behapbaar voor jou.
Bedenk hierna welke kleinere stapjes ervoor zorgen dat je deelnemer die 3-5 stappen kan zetten. Wat heeft je deelnemer nodig van jou? Dit worden je lessen.
Blijf steeds checken of je deelnemer inderdaad op deze manier bij het beloofde resultaat uitkomt en verwijder alles dat hier niet direct aan bijdraagt.
maak er een ervaring van
Niemand heeft ooit een life changing moment gehad door een spreekbeurt.
Alleen kennis delen is saai, zelfs als je deelnemer er wat opdrachten bij moet doen. Bedenk eens voor jezelf wat jouw beste leerervaringen waren. Neem hier ook dingen in mee die je niet op school leerde. Wat maakte dat die ervaringen indruk op je hebben gemaakt?
Past dit ook bij je deelnemer? Zo ja, kijk of je deze elementen in je eigen cursus kan verwerken. Wat gaat ervoor zorgen dat jouw content de overstap maakt van je cursus naar het echte leven van je deelnemer?
maak je content
Als je weet welke actiestappen je deelnemer mag gaan zetten, weet je ook wat jij aan kennis en activiteiten mag gaan ontwikkelen. Dit is ook het punt om na te gaan denken over de vorm waar je jouw kennis in gaat gieten: tekst, video, audio, multimedia, noem maar op.
Blijf dit naast je ideale deelnemer houden. Wat past bij die persoon? Hoe maak je het leren gemakkelijker voor je deelnemer?
kies je tech tools
Je weet nu precies wat je van een leerplatform nodig hebt om jouw content optimaal tot zijn recht te laten komen. Je mag nu drie dingen gaan afwegen:
- Hoe technisch ben je en wat wil je leren?
- Hoeveel wil je zelf in beheer hebben?
- Wat is je budget?
Verder mag je nadenken over:
- Je e-mailmarketingtools
- Je sales page
- Je betaalprovider
- Verdere automatiseringen
ready, set, go!
Laat deelnemers in je online cursus en verzamel feedback. Deze gebruik je om de tweede versie te finetunen en te verbeteren.
Verzamel ook testimonials: screenshots, reviews, alles. Dit gaat je helpen in de verkoop van de volgende ronde!
Vind je het lastig om het overzicht te bewaren? Download dan de gratis checklist bij dit stappenplan!